27.12.2016

Mitä kokata, kun allergikko tulee kylään?

Blogeissa välillä löytyy postauksia siitä, mitä kokata, kun kasvissyöjä tulee kylään. Tai jotakin vastaavia. Tällä kertaa ei sellaista. Tällä kertaa kokkaillaan allergikolle. Toki, joillakin on vähemmän allergioita, kuin minulla, mikä on heille hyvä. Mutta tässä hieman vinkkiä, kuinka huomioida allergikkoja. Nyt kun on nälkä ja ruokaa ei saa, onkin erittäin hyvä tällaista alkaa postaamaan.

Aivan ensimmäiseksi, ennen kuin allergikko tulee kylään, kannattaa kysyä mitä hän ei voi syödä. Se helpottaa aina hieman, kun saa listan siitä, mitä kannattaa tarjoiltavissa välttää. Toki joillakin, esimerkiksi minulla, on usein ongelmia muistaa kaikkea allergiaa aihauttavaa ja saattaa lista olla puutteellinen ja sit sitä myöhemmin vielä lisäillään asioita listaan. Mutta vaikka olisikin vajaa lista, kyllä se auttaa.

Munattomia ja maidottomia ohjeita löytyy hyvin, kun vegaanien ohjeita katselee. Makeisiin leivonnaisiin ainakin löytyy nykyään paljon ohjeita munattomina ja maidottomina, osa on ihan hyviäkin. Ja vaikka vieras ei olisi kasvissyöjä, voi vegaanien suolaisiakin ohjeita omaan käyttöön soveltaa. Vegaanien ruoat ovat kasvissovellutuksia liharuoista usein, joten niihin voi melko helposti kyllä lihaakin saada sitten tilalle muokattua. (Minulle kyllä kelpaa ruoka ihan vegaanisenakin (kunhan siihen ei päädy allergiakasviksia)!)

Pähkinäallergia on melko tunnettu. Ja yleensä pähkinät voi vain jättää laittamatta ruokaan, vaikka ohje niitä kehottaisikin käyttämään. Kyllä se on hyvää ilmankin - eikä niin tappavaa.

Hedelmäallergiat. Nämäkin voi melko hyvin jättää käyttämättä, vaikka ohje sanoisikin että käytä. Ja kannattaa ottaa huomioon se, ettei omena-allergikolle kannata lähteä omenapiirakkaa tarjoamaan, jos tuo saa oireita kypsennetystäkin omenasta. Kyllä sitä muutakin voi tilalle sitten keksiä.

Erityisen tärkeää allergikon kanssa on selvittää, mille tuo on niin allerginen, että jo pelkkä samassa tilassa oleminen saattaa laukaista oireet. Nämä allergikko yleensä osaa kyllä kertoa, jos on jonnekin menossa. Ja jos allergikko kertoo, että tällaisia on kannattaa selvittää allergikon kanssa, että kuinka voisit tällaiset tilanteet välttää. sillä ethän sinä vierastasi aikaiseen hautaan saattaa edes vahingossa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti